Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

25.1.2011

Tää on mun Stadi

Stadin mestat -kirjoituskilpailu on ratkennut


Mä olin kokenu tän pikku kiertoreitin takii jotain ihan uutta, tunteen siit miten Stadi on mun hima. Ku mä kävelin kotii Töölöö, mä kattelin ympärille. Tuntu, et joka mesta kätki itteensä jotai muistoi. Jokane leikkipuisto, fudiskenttä, huoltsikka, ruokakauppa, sporapysäkki. (Aleksi Talsi)

Nuorilla on aina ollut Helsinkiin erityinen suhde. Runsaat sata vuotta sitten nuoret kundit ja friidut loivat vanhan Stadin slangin, Helsingin ainoan oman kielen. Slangi vahvisti kaupungissa syntyneiden nuorten yhteenkuuluvuutta samalla kun se erotti heidät murteita puhuneista vanhemmista ja kirjakieltä puhuneista opettajista ja virkamiehistä.

Nuorten omakohtaisesta Helsinki-suhteesta kertovat myös Helsingin slangiasuiset paikannimet. Niiden avulla voidaan seurata sitä, miten eri sukupolvet ovat ottaneet kaupungin haltuunsa, ensin oman pitskun, sitten lähigartsat, -kulmat ja muut mestat. Lopulta nuorten reviiri on laajentunut koko Stadiin.

Syksyllä 2010 Stadin Slangi ry ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus järjestivät viidessä Helsingin koulussa kirjoituskilpailun, jonka aiheena oli Stadin mestat. Kilpailuun osallistuneet koulut olivat Helsingin normaalilyseo, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo ja Svenska normallyceum.

Kirjoituksia kertyi lähes 450. Novelleista, runoista ja muista kirjoitelmista välittyy hyvin monimuotoinen ja välitön, suorastaan lämmin kuva nykynuorten Helsingistä. Osa kirjoittajista on lähtenyt liikkeelle lapsuusajoistaan, osa taas on kirjoittanut nykyisestä suhteestaan omaan kotikaupunkiinsa.

Kirjoitusten pääpaino on Stadin mestoissa. Monet ovat kuvanneet mestojen erilaista atmosfääriä tai niihin liittyviä fiiliksiä. Niinpä kaupunki elää ja hengittää aitona nuorten kuvauksissa. Hyvin kiintoisia ovat skeittaajien ja parkouraajien kuvaukset omista mestoistaan. Uudet sukupolvet löytävät aina kaupungin tilat omilla tavoillaan.

Kirjoituskilpailun tulokset julistetaan Stadin mestat -näyttelyn avajaisissa Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa 25.1.2011. Kilpailun voittaja on Aleksi Talsi (Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu), toisen palkinnon saaja Kusti Aholainen (Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu) ja kolmannen palkinnon saajat Kasperi Holopainen (Helsingin yhteislyseo) ja Vivian Wiljanen (Svenska normallyceum). Lisäksi jaetaan yksitoista tunnustuspalkintoa.

Parhaat kirjoitukset julkaistaan Stadin mestat -näyttelyn sivustolla www.virka.fi.

Lisätietoja:

Tutkimusosaston johtaja Terhi Ainiala, p. 020 781 3223, terhi.ainiala[ät]kotus.fi
Professori Heikki Paunonen, p. 09 2505 574, heikki.paunonen[ät]kolumbus.fi