Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

12.3.2008

Etymologinen viitetietokanta Evita avattu Kotuksen Kainossa


Kotuksen aineistopalvelussa osoitteessa http://kaino.kotus.fi/sanat/evita/ on avattu etymologinen viitetietokanta. Se sisältää kirjallisuusviittauksia tieteellisiin teoksiin, joissa on käsitelty suomen sanojen alkuperää. Tietokannassa on viitteitä vuodesta 1966 vuosituhannen vaihteeseen saakka. Aineisto on koottu erityisesti sanakirjatyön apuneuvoksi, mutta siitä on hyötyä myös muussa kielitieteellisessä tutkimuksessa.

Tietokannan tiedot jakautuvat kolmeen kenttään, jotka ovat hakusana, merkitys ja lähde. Hakusanat ovat suomen sanoja tai joskus sanan osia, mm. sijapäätteitä. Merkitys on ilmoitettu vain satunnaisesti, lähinnä homonyymien erottamiseksi, kuten sanassa tammi ’lautapeli’, ’pato’, ’Quercus’. Lähdetiedot ovat muodossa tekijä vuosi teos (sivu).

Kotuksen Kaino-aineistopalvelun osoite on http://kaino.kotus.fi/aineistot/. Etymologisten viitteiden lisäksi palvelussa on aineistoja vanhasta kirjakielestä, nykykielestä, nimistöstä, murteista ja sukukielistä.

Lisätietoja antaa tutkija Toni Suutari, puh. (09) 7315 299, sähköposti toni.suutari[ät]kotus.fi.