Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

19.10.2007

Perusteos Suomen romanikielestä


Lokakuussa ilmestyy Kimmo Granqvistin kirja Suomen romanin äänne- ja muotorakenne. Kirjan kustantavat Suomen Itämainen Seura ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.

Granqvistin teos on kattava puhutun nykyromanin kuvaus. Se tarkastelee myös muutoksia, joita Suomen romanikielessä on tapahtunut niiden yli 200 vuoden aikana, joilta on säilynyt kuvauksia ja sanaluetteloita. Samalla teos pyrkii suhteuttamaan Suomen romanin muihin Euroopan romanimurteisiin, etenkin lähimurteisiin.

Teos koostuu kolmesta osasta. Laaja johdanto-osa kuvaa Suomen romania osana Euroopan romanimurteiden kokonaisuutta ja liittää teoksen aiempiin romanikielen tutkimuksiin. Toisessa osassa käsitellään romanin äännerakennetta, mm. äännejärjestelmää, tavurakennetta ja sävelkulkua. Kolmas osa käsittelee romanin muotorakennetta: sanaston rakennetta, muoto-oppia, nominien ja verbien taivutusta sekä sananmuodostuksen keinoja.

Keskeisintä teoksessa on kielen historiallisten kehitysvaiheiden ja nykykielen mallintaminen valituissa teoreettisissa viitekehyksissä.

Teoksen pohjana on käytetty laajaa aineistoa, pääasiallisesti Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Suomen romanin puhekielikorpusta.

Kirjan julkistamistilaisuus on 19.10. kello 13 Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa Helsingissä (Sörnäisten rantatie 25, 6. kerros).

Kirjan kirjoittaja Kimmo Granqvist työskentelee erikoistutkijana Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa.

Lisätietoja:

erikoistutkija Kimmo Granqvist, kimmo.granqvist[ät]kotus.fi, puhelin (09) 7315 254
tiedottaja Riitta Hyvärinen, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, puhelin (09) 7315 201