Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Juhlaseminaari: Finnish Romani and other Northern dialects of Romani in the Baltic Sea area. Project outcomes

Helsingin yliopisto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjestävät juhlaseminaarin ”Finnish Romani and other Northern dialects of Romani in the Baltic Sea area. Project outcomes”.

Juhlaseminaari järjestetään maanantaina 18.8.2014 kello 16–20 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa (Hallituskatu 1, Helsinki). Ilmoittautumista pyydetään 15.8. mennessä sähköpostitse dosentti, yliopistonlehtori Kimmo Granqvistille (kimmo.granqvist[ät]helsinki.fi).

Juhlaseminaarissa esitellään romanikielen ja -kulttuurin tutkimusta sekä suomalaisesta että laajemmasta kansainvälisestä näkökulmasta ja suhteessa Intian kieliin.

Helsingin yliopiston romanikielen ja -kulttuurin oppiaine on romanitutkimuksen vahva kansainvälinen keskus, jonka piirissä toimii tällä hetkellä alan kymmenen tutkijaa Suomesta ja muualta Euroopasta.

Seminaarin yhteydessä julkistetaan Helsingin yliopiston ”Suomen romanikieli ja muut Itämeren alueen romanikielen pohjoiset murteet” -hankkeen (2012–2016) kieliaineiston keruun tulokset. Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa on kerätty vuosina 2013–2014 maailman laajin romanikielen pohjoismurteiden aineisto lähinnä Suomesta, Baltian maista ja Puolasta. Aineisto on samalla maailman laajimpia romanikielen tutkimusaineistoja.

Hankkeen edustajien lisäksi seminaarin pääpuhujina ovat Oxfordin yliopiston emeritaprofessori Judith Okely, joka on kansainvälisesti vaikutusvaltaisimpia romanitutkijoita, ja Intian kielten asiantuntija dosentti, yliopistonlehtori Bertil Tikkanen Helsingin yliopistosta. Tilaisuuden päättää Helsingin yliopiston rehtorin vastaanotto kello 19–20. Tilaisuuden isäntänä toimii FT, tutkija Risto Blomster Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta. Seminaari on englanninkielinen.

Seminaarin tarkempi ohjelma on täällä.