Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen kevätkimara

Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat ovat vuosien varrella kirjoittaneet monenlaisista pääsiäiseen ja vappuun sekä yleisemmin kevääseen liittyvistä asioista. Tässä poimintoja verkkosisällöistämme.

Pisaroita kuusen oksilla. Kuva: Vesa Heikkinen.
Pisaroita kuusen oksalla. Kuva: Vesa Heikkinen.


Mistä tai mihin päästään?

Arvoitus: ”On suo seitsentä virstaa, silta suon päässä, patsas sillan päässä ja patsaan päässä kultainen omena.” Arvoituksen ”seitsentä virstaa” viittaa laskiaisen ja pääsiäisen väliseen seitsemän viikon ajanjaksoon, paastonaikaan. Sana paasto on lainattu suomeen joko muinaisruotsista tai muinaisvenäjästä.

Usein ajatellaan, että pääsiäisenä päästään siitä, mihin laskiaisena on laskeuduttu. Laskiaisena laskeudutaan ainakin paastoon ja pääsiäisenä paastosta taas päästään.

Mämmikouria, simasuita

Nykyään mämmi kuuluu pääsiäisajan ruokapöytään kaikkialla Suomessa. Sata vuotta sitten mämmiä syötiin lähinnä Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Hämeessä, jotka olivat keskiajalla katolisen kirkon aluetta. Mutta miten mämmiin liittyvät rotso ja muikuri? Entä millainen on mämmikoura?

Kevät on myös siman aikaa. Vanhimmat sanakirjat antavat sanalle sima vain merkitykset ’kukkien makea neste, hunaja’. Kukkien nesteestä tai hunajasta juomaksi sima näyttää muuttuneen Elias Lönnrotin päätelmien johdosta. Entä se simasuu?

Ruokasanasto kaikessa kansainvälisyydessään kiinnostaa monia. Kielikellon arkistossa on paljon vapaasti luettavissa olevia ruoka-aiheisia juttuja. Tutustu erityisesti ”Ruokakelloihin” eli Kielikellon ruokia käsitteleviin erikoisnumeroihin: 2/1983, 4/1997 ja 1/2007.

Kuplivaa kevättä. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Keväisiä saippuakuplia. Kuva: Vesa Heikkinen.

Töhnä-, möhnä- ja mönjämunat

Töhnämuna. Semisomeummikko eli keskustelupalstoilla vähemmän viihtyvä lingvisti bongaa töhnämunat ja muut someilmiöt Facebook-virtaan syötetyistä uutisotsikoista. Töhnämunat hyppäävät silmille. Lingvisti innostuu munista ja kirmaa vikkelästi kirjaamaan töhnämunat, möhnämunat, mönjämunat, töhnikset, möhnikset ja mönjikset Kotuksen uudissanatietokantaan. – –

Töhnämunat ovat saaneet someilijat leikittelemään sanoilla. Hienoa! Kielellä leikkivillä on aina hauskempaa.

Munaisaa pääsiäistä!

Munat (karkkia) ja ruoho. Kuva: Suvi Syrjänen, Kotus.
Munat ja ruoho. Kuva: Suvi Syrjänen, Kotus.

Onhan täs ollu noita-akkakii tos

Pääsiäisen aikaan on tarkkailtu taivasta. Lentävätkö noidat?

Noitiin liittyy paljon uskomuksia ja sananparsia. Hausjärvellä on sanottu, että ”nokastaan noita tunnetaan ja liikkuvasta nenästään” (O. Sirpoma, 1936–1937). Isossakyrössä on sanottu, että ”kiärtää kun noita kirkommaata” (H. Liimakka, 1934). Kivennavalla on sanottu, että ”vieras on noita talos” (A. Paavolainen, 1932).

Noita näkyy myös nimistössämme. Iittiläinen Adolf Nyström (s. 1872) kertoi kesäkuussa 1960 haastattelija Aino Vallille tarinan Noidanniemen nimen synnystä. Verkkovuoren noita väistyi toisen noidan tieltä, lohkaisi Sääsniemen kärjen kalliosta suuren kiven ja seilasi sillä Noidanniemeen. Kivi on vielä Noidanniemessä Iitin kirkonkylässä.

”Onhan täs, onhan täs, ollu noita-akkakii tos. Ja se suurel kivel – se ol vissii, se ov vissii jotai kolomem metrii kanttihii, ja noim paksu – otti tost Sääsniämen kärest ja men Noilanniämee. Ja Noilanniäntä kuttutaa noilan, sit vast ku sin-, siäl ol se noita joka läks täält. Ens se ol täs Verkkovuares mut siit tähä Verkkovuareh tul toinen noita ja, niillet tul riita, se men siit Sääsniämen kärkee. Ja sit se otti kiven siält jolla se men Noilanniämee. Ja, ja se on, se on nii suur kappale ja se on mitattu se on, Sääsniämen käröst kalliost pois se om mitattuj ja, se oj justii siihis sopiva, se kiv ja siäl on mitattu. Että mikäs sen sinne olis viäny ja siint on matkaa.”

Noita lentää. Pääsiäisaiheinen kuva. Pohjamateriaali: lasi. 1930. Kuva: Pietinen. Museovirasto.
Noita lentää. Kuva: Pietinen. Museovirasto.

Muitakin mysteerejä pääsiäisen aikaan liittyy, esimerkiksi palmut. Ruovedellä on sanottu, että ”Kissojahan paju kasvaa, tai palmuiks niitä kyllä kans sanotaan”. Sanan juuret ovat vanhassa latinassa, jossa palma on viitannut myös kämmeneen, kuten esimerkiksi Suomen sanojen alkuperä -teos kertoo.

Palmusunnuntain kirkollinen perusta on evankeliumiteksteissä, jotka kertovat Jeesuksen viimeisestä saapumisesta Jerusalemiin. Kansa tervehti häntä palmunoksin. Suomeen palmu on tullut ruotsin kautta ja säilynyt monin paikoin tarkoittamassa joko pajunoksaa, pajua tai pajun kukintosilmua.

Keväinen järvenselkä. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Keväinen järvenselkä. Kuva: Vesa Heikkinen.

Kuravettä päälle!

Kukapa ei olisi aprillina eli huhtikuun ensimmäisenä päivänä narrannut jotakuta katsomaan olematonta, uskomaan mahdotonta tai juoksemaan turhaan. Aprillipäivänä narraaminen on luvallista, eikä narrattavalla ole oikeutta suuttua. Sana aprilli juontaa juurensa ruotsin kautta latinankielisestä sanasta aprilis ’roomalaisten 2. kuukausi, huhtikuu’.

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi 1. huhtikuuta 1977 Jyväskylään Tourulantien varteen asennetusta uraauurtavasta tutkakamerasta, joka oli edellisenä päivänä mitannut liikennenopeuksia ja valokuvannut rekisterikilpiä aamulla kello 6–9 ja iltapäivällä kello 14–16. Viiden mittaustunnin aikana oli kirjattu yli 260 sallitun 50 kilometrin tuntinopeuden ylittänyttä autoa, jotka kaikki olivat lehden mukaan poliisin tiedossa. Koska kyseessä oli ensimmäinen ratsia uudella tutkakameralla ja rikkomusten runsas määrä oli aiheuttanut poliisille ruuhkaa, kaikki Jyväskylän poliisilaitokselle saman päivän aamuna yhdeksältä oma-aloitteisesti ilmoittautuneet selviäisivät ylinopeudestaan huomautuksella. Ne, jotka eivät tunnustaisi tekoaan, saisivat postitse sakkolapun normaaliin tapaan.

Aprillipäivän uutinen sai kymmenet ihmiset ilmoittautumaan joko tulemalla Jyväskylän poliisiasemalle tai soittamalla. Poliisilaitoksen keskus ruuhkautui ylinopeustunnustuksista. Pilauutinen pahastutti osan uutiseen uskoneista, ja Keskisuomalainen sai yhden matkakorvausvaatimuksen turhaan tehdystä yli sadan kilometrin ilmoittautumismatkasta.

Tomi Visakko & Eero Voutilainen 2012: Aprillipila tekstilajina. Artikkeli on ilmestynyt teoksessa Genreanalyysi – tekstilajitutkimuksen käytäntöä.


Vappu tulee vasta kainalossa?

Kevään merkkipäiviin liittyy monia sananparsia. Kiuruvedellä on sanottu, että ”vappu tulee vasta kainalossa”  (A. Niskanen, 1932). Tyrväällä on sanottu, että kun on ”pirtti pääsiäinen, nin on nahka helluntai”  (H. Eskola, 1933).

Mutta pitäisikö sananparsia päivittää esimerkiksi ilmastonmuutoksen takia? Riistavedellä on sanottu näin:

Jos ei piäsiäiessä tuule ei tuiskuva, on hyvä kevväen virka. (Jos ei pääsiäisenä tuule ei tuiskua, on hyvä kevään virka. Riistavesi, A. Ihalainen, 1932.)

Miten voisi tuiskuta, kun ei ole lunta? Mitenkähän tätä sanapartta muuttaisi, jotta se vastaisi nykyisiä sääoloja...

Kansanperinteessä vappuun on liittynyt monenlaisia uskomuksia. Vappuna pyrittiin aloittamaan kevätkylvöt ja päästämään karja laitumille. Tehtiin myös taikoja, jotta petoeläimet eivät verottaisi karjaa.

Osa kansanperinteen viisauksista on tulkittavissa kaksimielisiksi. Saimaalla on valistettu kansaa näin: ”Kun sa kuulet kullin iänen, älä mene järven jiälle.” Kulli viittaa ainakin Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa kuoviin, ehkä kuikkaankin. Kulli on kullittaja, joka ääntelee jotensakin ”kulliit, kulliit, kulliit” tai ”kuuli, kuuli, kuuli”.

Suomen murteiden sanakirjaan on merkitty muistiin tällainenkin lausahdus: ”Siit tulloo kesä ko kulli laulaa.” Kun kullin huuto kuuluu keväiseltä järvenselältä, on paras pysyä poissa jäiltä.

SDNL Suomen Demokraattinen Nuorisoliitto marssii Helsingissä Pohjoisesplanadilla vappuna 1957. Kuva: Volker von Bonin. Museovirasto.
Suomen Demokraattinen Nuorisoliitto marssii Helsingissä Pohjoisesplanadilla vappuna 1957. Kuva: Volker von Bonin. Museovirasto.

Työnsä näköinen mies

Hauskoilta saattavat kuulostaa myös vanhat vappumarssien iskulauseet:

”Suomen kansan puolesta – SKP!”

”USA ja Nato – rauhan perikato!”

Vappu on perinteisesti työläisten juhla. Aineistopalvelumme sananparret kertovat työmiehistä tähän tapaan:

Työmies on työnsä näköinen. (Eno, J. Tolonen)

Hyvä työmies haisee aina paskalle. (Hailuoto, P. Henttu, 1933)

Maanantaina sitten taas, sano työmies, kun lauvantaina loppu tilin sai. (Hausjärvi, J. Sillanpää, 1936–1937)

Pilvi nousee, sano työmies, kun pomon tulevan näki. (Hausjärvi, J. Sillanpää, 1936–1937)

Siemenperunoita ja akka-aura. Kuva: Vesa Heikkinen.
Akka-aura. Kuva: Vesa Heikkinen.