Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vitamiini

Kysymys: Sana vitamiini on selvästi lainaa, mutta mikä sen lähtökohta on?

Vastaus: Moni yhdistää sanan vitamiini latinan elämää tarkoittavaan sanaan vita. Tämä on aivan oikein, vaikka latinassa ei ole koskaan ollut vitamiini‑sanaa. Sanan toi englannin kieleen biokemisti Casimir Funk 1900-luvun alussa muodossa vitamin(e). Funk käytti uudissanassaan hyväkseen latinan kielen sanoja, mikä on hyvin yleistä tieteellisten termien kehittelyssä.

Funkin aikaan luultiin vitamiinien sisältävän aminohappoja, mistä selittyy sanan loppuosa. Sananalku amino- on myös oppitekoinen sana, jonka pohjalla on sana ammoniakki. Tämän sanan taustalta löytyy loppujen lopuksi kreikan salmiakkia eli ammoniumkloridia tarkoittava ilmaus hálas Ammōnikón. Kreikan hálas tarkoittaa suolaa, ja jälkimmäinen sana on johdettu jumalan nimestä Ammōn. Sanatarkasti ilmaus tarkoittaa siis Ammonin suolaa, ja tätä suolaa saatiinkin ilmeisesti Egyptissä sijainneiden Ammonin temppelien läheisyydestä.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Lähde: Kalevi Koukkunen: Atomi ja missi. Vierassanojen etymologinen sanakirja. WSOY, 1990.