Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vanhurskas

Kysymys: Onko vanhurskas hurskaampi kuin hurskas? Liittyykö vanhurskas jotenkin vanhuksiin?

Vastaus: Tätä joutuu hieman selittelemään. Sana on aivan oikein hahmotettu osiksi van- ja -hurskas. Jälkimmäinen on jo sinänsä erikoinen sana, koska uskovaisen, oikeamielisen lisäksi sanalla on murteissa myös suorastaan päinvastainen merkitys: ’reima, raju, hillitön, tuhlaileva’. Sana on lainattu jo kauan sitten germaaniselta taholta (vertaa esim. muinaisnorjan horskr 'viisas, ymmärtäväinen'). Mainitut murteelliset merkitykset näyttävät siis olevan myöhempiä.

Alkuosa van- ei liity vanhuksiin, vaan siinä piilee Kalevalasta tuttu sana vaka, joka tarkoittaa varmaa, lujaa. Vaka-sanan genetiivi kuuluu vaan, josta etuliite van- on lyhentynyt muoto. Miksi vanhurskas? Arvellaan, että sanan mallina on ollut muinaisruotsin sana rätvis (sanatarkasti oikeamielinen).

Vastaaja: Klaas Ruppel

Lue lisää


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången