Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tuima

Kysymys: Miksi sanalla tuima on niin erilaisia ja vastakkaisia merkityksiä? Mistä sana on peräisin?

Vastaus: Sanalla tuima on tosiaan murteissa eri merkityksiä. Laajalti Pohjois- ja Itä-Suomessa tuimaksi on vanhastaan sanottu vähäsuolaista tai suolatonta. Monin paikoin maan länsiosissa taas tuimana tunnettu ruoka on suolaista ja muutenkin maultaan väkevää tai karvasta. Kirjakielessä puolestaan tuiman merkityksiä ovat ’ankara, kova, voimakas, raju; kiivas, vihainen, tuikea’. Nämä merkitykset ovat aika lähellä läntisten murteiden merkityksiä. Onkin ajateltu, että tuima olisi alkuaan tarkoittanut polttavaa kipua aiheuttavaa. Siitä olisivat sitten kehittyneet muut, nykyiset merkitykset. Sana tuima tunnetaan myös lähimmissä sukukielissä, esimerkiksi karjalassa ja virossa. Sen enempää sen alkuperästä ei toistaiseksi tiedetä. Joka tapauksessa suomen kirjakielessä sana tuima on tunnettu jo 1500-luvulta Agricolasta lähtien.

Vastaaja: Kirsti Aapala

Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången