Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Trampoliini

Kysymys: Liittyvätkö verbit rampata ja trampata mitenkään trampoliiniin?

Vastaus: Tämän joka kesäpihan laitteen nimi on peräisin italian kielestä. Siellä trampolino tarkoittaa trampoliinin lisäksi myös ponnahduslautaa, ja tässä merkityksessä sana ehti lainautua 1700-luvulla moneen kieleen. Englannin kielessä sana tarkoitti silloin myös artistista esitystä puujalkojen päällä. Sana onkin johdos puujalkoja tarkoittavasta sanasta trampoli. Puujalat ja hyppylaudat liittyvät artistisiin sirkusesityksiin, ja sirkusmaailmasta on peräisin myös idea muuntaa sirkusteltan katon rajalla esiintyvien artistien turvaverkosta apuväline, joka lennättää ihmistä korkeuksiin. Näin syntyi moderni trampoliini.

Italian puujalkoja tarkoittava sana trampoli liittyy etymologisesti germaaniseen sanaan, jota edustaa esim. ruotsin trampa ’astua, polkea, tallata’. Tästä verbistä taas on saatu suomeen verbi (t)rampata. Joten tramppaa vaan trampoliinia!

Vastaaja: Klaas Ruppel