Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Teini

Kysymys: Tuliko teini kieleen vasta, kun Teiniliitto perustettiin toisen maailmansodan jälkeen? Onko se lainaa englannista?

Vastaus: Teini on huomattavasti vanhempi sana. Jo suomen vanha kirjakieli tunsi sanan Mikael Agricolasta alkaen. Teini on lainaa myöhäismuinaisruotsista, jota käytettiin 1300–1500-luvuilla. Menneinä vuosisatoina teini oli nuorukainen, joka kierteli rahan- ja ruoankeruussa elättääkseen itsensä ja voidakseen jotenkin opiskella. Nykyruotsin vastaava sana on djäkne, ja se palautuu muiden germaanisten kielten vastineiden tavoin latinaan (diāconus ’diakoni, kirkonpalvelija’) ja edelleen kreikkaan (diákonos ’palvelija’). Samasta lähteestä on myöhemmin lainattu myös sana diakoni.

Suomen sanan nykymerkitykseen ’teini-ikäinen’ ovat vaikuttaneet englannin kielen teenage ’teini-ikä’ ja teenager ’teini-ikäinen’, jotka ovat vain sattumalta saman näköisiä kuin suomen teini. Englannin teen on lohjennut itsenäiseksi sanaksi lukusanojen 13–19 (thirteen, fourteen jne.) jälkiosasta. Alkuaan teen- on lukusanan ten ’10’ taivutusmuoto.

Vastaaja: Kirsti Aapala