Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tasavalta

Kysymys: Miten vanha on sana tasavalta? Tiedetäänkö, keneltä se on peräisin?

Vastaus: Valtiojärjestyksellä, jota suomeksi kutsutaan tasavallaksi, on monessa kielessä latinalaisperäinen nimi, kuten esimerkiksi ruotsissa republik. Sana palautuu latinan ilmaukseen res publica, joka sanantarkasti on ”julkinen asia”. Republikaaninen järjestys on siis sellainen, jossa asiat ovat yhteisiä ja julkisia, toisin kuin yksinvaltiudessa. Tämä on jalo periaate, jonka toteuttamisessa ”republiikit” ovat onnistuneet ennen ja nyt vaihtelevin tuloksin.

Suomen sana tasavalta koostuu myös kahdesta osasta: ensimmäinen osa on omaperäinen sana tasa, toinen osa on sana valta, joka on lainattu germaaniselta taholta (vrt. ruostin våld). Sana tasavalta on Elias Lönnrotin vuonna 1836 ehdottama sana, ja se syrjäytti niin republiikin kuin sille ehdotetut muut vastineet. Näitä olivat vapaa hallitusmuoto, vapaavalta, tasavaltakunta, vapaavaltakunta, vapaakunta, vapaavaltio, tasavallasto ja tasavaltio. Sanaan tasavalta kätkeytyy suurenmoinen lupaus: tasavallassa jokaisella on sama valta.

Vastaaja: Klaas Ruppel