Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Taiposen tahallaan

Kysymys: Mikä on taiponen? Olen kuullut vanhan kansan sanovan, että joku teki sen ”taiposen tahallaan”, kun oli tehnyt kiusaa tai jotain jäynää toiselle.

Vastaus: Taiposen on niin sanottu vahvennuspartikkeli, samaan tapaan kuin esimerkiksi typö ilmauksessa ”typö tyhjä” tai typösen: ”typösen tyhjä”. Vastaavanlaisia ovat myös appo, apposen ja tipo. Ne ovat syntyneet alkusoinnun myötä, ja niiden tehtävä on korostaa pääsanaansa (”typö tyhjä” on täysin tyhjä jne.). Ne eivät siis esiinny yksinään. Suomen kielen murrearkiston tietojen mukaan tunnetaan ilmauksen ”taiposen tahallaan” lisäksi ainakin seuraavanlaisia, äänteellisesti lähellä olevia ilmauksia: ”taipo tahallaan”, ”taiposella tahallaan”, ”taposen tahallaan”, ”tapposen tahallaan”, ”tapo tahalleen”. Merkitys on yleensä ’aivan tahallaan, tieten tahtoen’. Niitä on käytetty lähinnä Itä-Suomessa, mutta myös jonkin verran Pohjois-Pohjanmaalla. Ilmaus ”tapo tarkkaan” on myös ollut käytössä. Myös karjalan kielessä tunnetaan samanlainen vahvennuspartikkeli tapo. Lähinnä entisissä Suomelle kuuluneissa Kannaksen pitäjissä ilmauksen ”tapo tahalleen” (tms.) merkitys saattoi olla myös ’verkkaisesti, kiirehtimättä’.

Vastaaja: Kirsti Aapala


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången