Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Suomi

Kysymys: Mistä tulee Suomi?

Vastaus: Suomi-sanan alkuperästä on vuosisatojen mittaan oltu monta mieltä. Aikoinaan sanaa on arveltu kotoperäiseksi, ja sitä on yhdistelty esimerkiksi sanoihin suo tai suomu. Sittemmin erilaiset laina-alkuperää puoltavat selitykset ovat herättäneet vilkasta keskustelua, eikä täysin yksimielistä kannatusta saanutta selitystä vielä ole löytynyt. Suomen laina-alkuperä on kuitenkin todennäköinen.

Viime vuosina on vahvimmaksi osoittautunut Petri Kallion esittämä teoria, jonka mukaan kyseessä olisi hyvin vanha indoeurooppalaisesta juuresta kehittynyt sana, joka on aikoinaan merkinnyt ihmistä. Sanaa olisivat käyttäneet indoeurooppalaisen vasarakirveskansan jäsenet tarkoittamassa itseään. Heitä muutti varhaiskantasuomalaisten keskuuteen, ja heitä myös sulautui näihin. Nimitys periytyi ćoma-asuisena varhaiskantasuomalaisille esivanhemmillemme heidän itsestään käyttämäksi nimitykseksi. Sanan myöhempi äänteellinen kehitys johti muotoon soomi ja edelleen nykyiseen muotoon suomi. Tätä teoriaa tukee myös se, että monien kansojen itsestään käyttämät kansallisuuden- tai heimonnimitykset perustuvat alkuaan ihmistä tai miestä tarkoittaneisiin sanoihin, ja monet tällaiset nimitykset ovat vieraiden (valloittaja)kansojen kielistä omaksuttuja lainoja.

Vastaaja: Kirsti Aapala