Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Sopia

Kysymys: Ruuvi voi sopia mutteriin, sopimus tai tapaaminen voidaan sopia. Mikä on näin monimerkityksisen sanan alkuperäinen merkitys?

Vastaus: Verbi sopia on johdettu sanasta sopa. Sopa on hyvin vanha omaperäinen sana, joka esiintyy lähinnä vanhassa kirjakielessä ja kansanrunoissa,  ja joka on tarkoittanut paitaa tai muuta sen tapaista vaatetta. Sopa on jäänyt elämään haarniskaa, sota-asua tarkoittavassa yhdyssanassa sotisopa.

Sanalla sopa on vastineita toisaalta lähisukukielissä ja toisaalta Uralin takaisessa mansin kielessä, jossa merkitys on ’paita’. Johdos sopia on alkuaan viitannut vaatteiden sopimiseen. Myöhemmin verbin merkitys on laajentunut ja kuvallistunut, ja jo Mikael Agricola tunsi verbin nykymerkityksisenä.

Vastaaja: Klaas Ruppel


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången