Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Rosolli

Kysymys: Joulun aikaan tarjotaan rosollia. Mistä nimi tulee?

Vastaus: Rosolli on kuutioiduista keitetyistä punajuurista, porkkanoista ja perunoista sekä suolakurkusta tehty salaatti, johon usein on lisätty silliä tai muuta suolakalaa. Salaatin nimi on lainaa venäjän murteesta, jossa sana rossól tarkoitti alkuaan suolavettä. Sittemmin sana on siirtynyt tarkoittamaan myös suolaliemeen säilöttyjä ruoka-aineita ja vihdoin myös niistä valmistettua ruokalajia.

Kyseinen juuressalaatti on ollut vanhastaan tuttu pito- ja juhlaruoka etenkin Länsi-Suomessa, mutta rosolliksi sitä on alettu kutsua vasta Venäjän vallan aikana 1800-luvun jälkipuoliskolla. Jonkin verran vanhempia nimityksiä ovat Lounais-Suomen sallatti ja sallaatti sekä Etelä-Pohjanmaan sinsalla, joka on voinut lyhentyä pelkäksi sallaksi. Joissakin pitäjissä puhutaan myös silsallasta tai sitsallasta. Nämä kaikki pohjautuvat nimitykseen sillisalaatti, joka taas on lainaa ruotsista (sillsallad). Ruotsin sanasta on tietoja jo 1600-luvun keskivaiheilta.

Vastaaja: Kirsti Aapala

Kielitoimiston sanakirja: rosolli