Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Radikaali

Kysymys: Milloin radikaalista tuli kumouksellinen?

Vastaus: Yleiskielessä radikaali on perinpohjaisia muutoksia vaativa, äärimmäisyyshenkinen, jyrkkä, kumouksellinen. Radikaali kannattaa radikalismia ja on äärimmäisyysihminen. Näin määrittelee Kielitoimiston sanakirja. Samoja merkityksiä sanalla on myös ruotsissa, josta se on lainattu suomeen. Nämä merkitykset ovat kuitenkin myöhäsyntyisiä ja kuvaannollisia.

Latinan adjektiivi radicalis merkitsee juureen menevää tai liittyvää, perusteellista, ja se on johdos sanasta radix ’juuri’. Alkuperäinen merkitys näkyy edelleen esimerkiksi tähän samaan latinan sanaan pohjimmiltaan perustuvista juureksien nimityksistä retiisi ja retikka samoin kuin murteissa ja vanhassa kirjasuomessa käytetystä lantun nimityksestä räätikkä.

Nykyinen kuvaannollinen merkitys näyttää kehittyneen sanalle eri kielissä 1800-luvun aikana. Kalevi Koukkusen laatima vierassanojen etymologinen sanakirja Atomi ja missi (WSOY 1990) on mainio ja tietorikas lähde sivistyssanojen alkuperää tutkittaessa. Niinpä tämäkin vastaus perustuu paljolti Koukkusen antamiin tietoihin.

Vastaaja: Klaas Ruppel