Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Presidentti

Kysymys: Mitä presidentti oikein alkuaan tarkoittaa?

Vastaus: Presidentti on toisaalta tasavallan päämies, toisaalta myös eräiden tuomioistuinten, kansainvälisen kokouksen tai järjestön puheenjohtajaa nimitetään presidentiksi. Tasavallan presidentillä on 17.7.1919 vahvistetun Suomen hallitusmuodon mukaan ylin toimeenpanovalta.

Sana presidentti on muodostettu latinan istumista merkitsevästä verbistä sedere ja etuliitteestä prae‑, joka tarkoittaa ’edessä’. Presidentti siis istuu edessä ja johtaa. Sana presidentti on kulkeutunut suomen kieleen ruotsin kautta keskiajan Keski-Euroopasta, jossa sanan merkitys oli ’puheenjohtaja’. 1800-luvulla sanalle tarjottiin erilaisia suomenkielisiä vastineita kuten pääistuja, esi-istuja ja esimies. Viimeksi mainittu on sittemmin vakiintunut tarkoittamaan päällikön tehtävissä olevaa henkilöä. Kotimaiset ehdokkaat eivät tällä kertaa pärjänneet, vaan vierasperäinen sana presidentti vakiintui kieleen.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Viron presidentti Konstantin Päts presidentti Ståhlbergin vieraana, 1922. Kuva: Museovirasto, Musketti.
Viron presidentti Konstantin Päts presidentti Ståhlbergin vieraana, 1922. Kuva: Museovirasto, Musketti.

Kielitoimiston sanakirja: presidentti