Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Pitsa

Kysymys: Mistä sana pitsa on peräisin?

Vastaus: Pizza, suomalaistetussa kirjoitusasussa pitsa, on ympäri maailmaa levinnyt ruokalaji, joka on nykyisin tuntemassamme muodossa lähtöisin Italiasta. Italian sanan pizza alkuperä on tuntematon. On toki esitetty sanan alkuperää koskevia oletuksia: sana voisi olla peräisin eräästä sammuneesta germaanisesta kielestä ja näin ollen liittyä saksan sanaan Bissen ’suupala’, tai sana voisi tavalla tai toisella liittyä pita-leivän nimitykseen. Nämä ja muut esitetyt olettamukset ovat kuitenkin aivan epävarmoja.

Ruokalajina pitsa on ilmeisen vanha. Roomalainen runoilija Vergilius mainitsee pitsan jo 200-luvulla eKr. Pitsan nykyajan maailmanvalloitus alkoi 1800-luvun lopulla, kun italialaiset maahanmuuttajat toivat pitsan Yhdysvaltoihin. Toisen maailmansodan jälkeen italialainen ruokalaji levisi Italiasta myös muualle Eurooppaan. Suomen ensimmäinen pitseria avattiin 1961 Haminaan.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Kielitoimiston sanakirja: pitsa


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången