Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Paliskunta

Kysymys: Sukulaislasta huvitti aikoinaan, kun hän kuuli ensi kertaa puhuttavan paliskunnasta. Hänelle tuli siitä mieleen tutumpi pariskunta. Niillähän ei varmaan ole mitään tekemistä toistensa kanssa?

Vastaus: Ei ole, vaikka eroa on vain yksi kirjain. Paliskunnat liittyvät poronhoitoon: ne ovat poronomistajien yhtymiä, jotka vastaavat alueensa poronhoidosta. Paliskunta on samalla myös määrärajainen porojen laidunalue, sillä paliskunnan porot saavat laiduntaa vain oman paliskuntansa alueella. Suomen poronhoitoalue on jaettu 54 paliskuntaan, ja niitä alettiin perustaa 1800-luvulla.

Paliskuntaa on nimitetty myös palkiseksi, jonka toinen merkitys on ’porojen kesälaidun’. Palkinen samoin kuin yhdyssanan paliskunta alkuosa palis- kuuluvat samaan sanueeseen kuin verbi palkia, joka tarkoittaa porojen kulkemista laumoina kesälaitumella. Se on lainaa saamelaiskielistä; esimerkiksi pohjoissaamessa verbi bálgat tarkoittaa paitsi porojen liikkumista kesälaitumella myös sääskien tms. vaivaamien porojen rauhatonta liikehtimistä.

Vastaaja: Kirsti Aapala

Kielitoimiston sanakirja: paliskunta


Poro Pohjois-Sallan paliskunnan mailla Tuntsan erämaassa. Kuva: Vesa Heikkinen.
Poro Pohjois-Sallan paliskunnan mailla Tuntsan erämaassa. Kuva: Vesa Heikkinen.