Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Nurkkasihteeri

Kysymys: Vanhempaa kirjallisuutta lukiessa tuli vastaan nurkkasihteeri. Kuka hän oli?

Vastaus: Nurkkasihteeri oli maaseudulla kirjoitustaitoinen mies, joka pientä maksua vastaan kirjoitti esimerkiksi kauppakirjoja. Hän oli siis eräänlainen kylän kirjuri. Nimitykseen saattoi sisältyä myös halveksivaa sävyä, ja Saarijärveltä on tieto, jonka mukaan ”nurkkasihtieri” oli ”veärennöskirjan tekijä”.  Myös Elias Lönnrotin Suomalais-ruotsalaisessa sanakirjassa (1874–1880) on sana nurkkasihteeri, ja sen merkityksenä on ’knutskrifvare’. Sana on mukana vielä Nykysuomen sanakirjassakin (1951–1961), jossa sen merkityksenä on ’(halv.) tav. itseoppinut, epäpätevä asioitsija, nurkkakirjuri’. Myös muita nurkka-alkuisia ja kielteissävyisiä yhdyssanoja mainitaan: nurkka-asianajaja, nurkkakauppias, nurkkamestari, nurkkaräätäli, nurkkateatteri ja niin edelleen. Nykykielessä tähän ryhmään kuuluvista taitaa tutuin olla nurkkapatriootti.

Vastaaja: Kirsti Aapala


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången