Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Murheenkryyni

Kysymys: Mistä on lähtöisin murheenkryyni?

Vastaus: Murheenkryyniksi on paikoin Lounais-Suomessa ja Hämeessä kutsuttu ennen vaatetäitä. Se on kiertoilmaus, joita on vanhastaan ollut täillä niin kuin muillakin epämiellyttävinä pidetyillä tai pelottavilla eläimillä. On voitu ajatella, ettei esimerkiksi täi pure, jos sitä ei kutsuta sen oikealla nimellä. Sanalla täi lienee ollut muutenkin jo niin ikävä kaiku, että sanaa on haluttu välttää, kiertää se.

Yhdyssanan loppuosa kryyni eli ryyni viitannee eläimen pieneen kokoon. Sittemmin on murheenkryyniksi alettu kutsua myös maanvaivana olevaa tai muuten huolta aiheuttavaa ihmistä, nykyisin myös muuta harmia tuottavaa asiaa. Tämän ilmauksen yleistymiseen lienee vaikuttanut vuonna 1938 valmistunut kotimainen elokuva Rykmentin murheenkryyni.

Vastaaja: Kirsti Aapala


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången