Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mikrofoni ja kaiutin

Kysymys: Mistä tulee sana mikrofoni? Entä kaiutin?

Vastaus: Mikrofoni ottaa äänen sisään, ja kaiutin päästää sen ilmoille. Nämä äänitekniikkaan liittyvät sanat kuuluvat tiiviisti yhteen, mutta niiden historia on hyvin erilainen. Sana mikrofoni on rakennettu kreikkalaisin palikoin: mikrós tarkoittaa pientä ja vähäistä, fōnḗ puolestaan ääntä ja puhetta. Sana on lainattu englannin kielestä, jossa se on yllättävän vanha. 1600-luvulla mikrofoni oli kuulotorvi; nykymerkityksen sana sai vuonna 1878 puhelimen kehittämisen yhteydessä.

Mikrofoni on lainaa, kaiutin on omaperäinen sana, joka 1930-luvun alussa luotiin korvaamaan vierasperäinen sana kovaääninen, joka on käännöslaina (vrt. englannin loudspeaker, saksan Lautsprecher, ruotsin högtalare). 1930-luvulla sanaa kaiutin selitettiin vielä sanalla kovaääninen, nykyinen Kielitoimiston sanakirja ohjaa käyttämään kaiutinta kovaäänisen sijasta. Kaiutin on johdos verbistä kaiuttaa, joka puolestaan perustuu verbiin kaikua.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Mikrofoni ja kaiutin. Kuva: Hanna Hämäläinen, Kotus.
Mikrofoni ja kitaravahvistimen kaiutin.

Kielitoimiston sanakirja: mikrofoni, kaiutin