Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lyhde

Kysymys: Jouluksi monet pystyttävät linnuille lyhteen. Mistä lyhde tulee?

Vastaus: Joululyhde kuuluu niihin perinteisiin, jotka ovat saaneet alkunsa vanhassa maatalousvaltaisessa yhteisössä. Lyhteen pystyttäminen linnuille on pohjoismaista perua, ja sen on otaksuttu alkuaan liittyneen maanviljelystaikoihin. Sitä pidettiinkin 1700-luvulla pakanallisena tapana. Uskottiin myös, että joululyhde takaisi seuraavan vuoden viljan kasvun.

Sanan lyhde alkuperä on toistaiseksi epäselvä. Sanalla on vastineita lähimmissä sukukielissä kuten karjalassa, ja suomen kirjakielessä lyhde on ollut käytössä jo Agricolalla.

Vastaaja: Kirsti Aapala

Kauraviisikko eli kuhilas, jossa on viisi lyhdettä. (Lemi v. 1934.) Kuva: Veikko Ruoppila. Suomen murteiden sana-arkisto, Kotus.
Kauraviisikko eli kuhilas, joka on koottu viidestä lyhteestä. Kuva: Veikko Ruoppila. Suomen murteiden sana-arkisto, Kotus.

Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången