Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Luode ja luode

Kysymys: Suomen kielen luode tarkoittaa sekä lännen ja pohjoisen välistä ilmansuuntaa että laskuvettä. Miksi?

Vastaus: Siksi, että kyseessä on kaksi eri sanaa, jotka ovat luultavasti eri alkuperää. Ne ovat vain sattumalta samannäköisiä.

Ilmansuuntaa tarkoittavan luoteen alkuperä on epäselvä. On ehdotettu, että se voisi olla johdos joko luoda-verbistä tai läheisyyttä merkitsevästä luo-vartalosta. Vielä epävarmempi on selitys, jonka mukaan molemmat luoteet kuuluisivat sittenkin etymologisesti yhteen.

Laskuvettä merkitsevä luode on puolestaan vanha germaaninen lainasana. Vanhaa lähtökohtaa edustavat nykykielissä esimerkiksi nykysaksan Flut ja ruotsin flod, jotka merkitsevät molemmat muun muassa tulvaa. Myös suomen vanhassa kirjakielessä luoteella tarkoitetaan nimenomaan tulvaa tai vedenpaisumusta, ja suomen murteissa jään päälle noussutta vettä tai nousuvettä. Kirjakielinen päinvastainen merkitys on myöhäinen ja oppitekoinen, ja se on voinut syntyä sekaannuksesta.

Vastaaja: Kirsti Aapala