Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Laki

Kysymys: 1920-luvulla säädettiin useita merkittäviä lakeja, kuten sukunimilaki (1920), yleinen oppivelvollisuuslaki (1921) ja uskonnonvapauslaki (1923). Kieltolaki oli voimassa koko vuosikymmenen. Mistä tulee lyhyt ja ytimekäs sana laki? Onko se lainaa?

Vastaus: Ruotsin sana lag tai pikemmin muinaisruotsin lagh on se sana, josta suomen laki on aikanaan lainattu. Sana esiintyy jo Mikael Agricolan teksteissä. Ruotsin lag-sanalla on vastineita muissa skandinaavisissa kielissä, ja nämä sanat juontuvat samasta juuresta kuin latinan lakia tarkoittava sana lex. Mainittakoon, että englannin lakia tarkoittava sana law on myös lainaa skandinaavisista kielistä.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Kieltolain aikaan takavarikoituja pirtukanistereita laiturilla Pohjoissatamassa. 1924. Kuva: A. Rönnberg. Helsingin kaupunginmuseo.
Kieltolain aikaan takavarikoituja pirtukanistereita laiturilla Pohjoissatamassa. Kuva: A. Rönnberg. Helsingin kaupunginmuseo.

Kielitoimiston sanakirja: laki
Suomen murteiden sanakirja: laki
Vanhan kirjasuomen sanakirja: laki


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången