Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kiivi

Kysymys: Onko hedelmän nimityksellä kiivi jotain tekemistä kiivilinnun kanssa?

Vastaus: Kyllä vain. Hedelmä on saanut moniin kieliin levinneen nimityksensä juuri tuon Uudessa-Seelannissa elävän lentotaidottoman linnun mukaan. Hedelmän karvanukkaisen ja ruskean kuoren on ajateltu muistuttavan pyöreämuotoista lintua. Nimi tulee maorinkielisestä nimityksestä kiwi.

Hedelmän nimenä kiivi on kuitenkin varsin nuori. Hedelmä on kotoisin Etelä-Kiinasta, ja sen siemeniä toi sieltä Uuteen-Seelantiin 1900-luvun alkupuolella opettaja (Mary) Isabel Fraser. Siemenet itivät, ja ensimmäiset hedelmät kiivi tuotti uudessa kotimaassaan vuonna 1910. Kaupallisesti kasvia alettiin kasvattaa joitakin vuosikymmeniä myöhemmin, ja nimen kiwi se sai eräältä puutarhaliikkeeltä vuonna 1959. Sitä ennen ja vielä jonkin aikaa sen jälkeenkin hedelmää kutsuttiin muun muassa ”kiinankarviaiseksi”. Kiivi ei ole kuitenkaan karviaisen sukua, vaan se kuuluu laikkuköynnöksiin ja on siis puuvartinen köynnöskasvi.

Vastaaja: Kirsti Aapala

Lue myös:
Raija Lehtinen: Nimestä hedelmä tunnetaan (Kielikello, 4/1997)


Hedelmäkoju Aleksanterinkadulla, 1970-luku. Kuva: Constantin Grünberg. Helsingin kaupunginmuseo.
Hedelmäkoju Aleksanterinkadulla 1970-luvulla. Kuva: Constantin Grünberg. Helsingin kaupunginmuseo.

Kielitoimiston sanakirja: kiivi