Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kieli ja kieltää

Kysymys: Sana kieli kiinnostaa, samoin verbi kieltää. Onko niillä jotain tekemistä toistensa kanssa?

Vastaus: Verbi kieltää taitaa todella olla johdos kieli-sanasta. Kieli on suomen kielen vanhimpia sanoja, ja vastineita sillä on niin lähi- kuin etäsukukielissäkin (esimerkiksi pohjoissaamen giella). Sanan vanhimpia merkityksiä ovat ilmeisesti suussa oleva elin ja ihmisen puheen järjestelmä. Soittimen kieleen viittaava merkitys on myöhäisempää.

Joissakin suomalais-ugrilaisissa kielissä toinen hyvin vanha sana, jonka alkuperäinen merkitys viittasi elimeen, on säilynyt merkitsemässä kieltä. Tätä edustaa esimerkiksi unkarin nyelv, jonka vastine löytyy myös saamelaiskielistä, mutta merkityksessä ’suu’ (pohjoissamen njálbmi).

Suomen kieli-sana kääntyy moneen kieleen yhteydestä riippuen eri sanoilla, vrt. esimerkiksi englannin tongue, language ja string, ruotsin tunga, språk ja sträng. saksan Zunge, Sprache ja Saite, venäjän kielessä kieli on jazýk, ja vain soittimen kielestä käytetään eri sanaa: struná.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Treenikämppä Kumpulassa. Kielisoittimia Dog In A Bucket -yhtyeen treenikämpältä. Helsinki, 28.2.2013. Kuva: Sakari Kiuru. Helsingin Kaupunginmuseo.
Kielisoittimia Dog In A Bucket -yhtyeen treenikämpällä Kumpulassa. Helsinki, 28.2.2013. Kuva: Sakari Kiuru. Helsingin Kaupunginmuseo.

Kielitoimiston sanakirja: kieli, kieltää
Suomen murteiden sanakirja: kieli, kieltää
Vanhan kirjasuomen sanakirja: kieli, kieltää