Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kevät

Kysymys: Mikä on sanan kevät alkuperä?

Vastaus: Kevät on suhteellisen vanha omaperäinen sana. Kaikissa itämerensuomalaisissa kielissä keväästä käytetään samaa sanaa; esimerkiksi karjalassa se on suomen tavoin kevät ja virossa kevad. Sana tunnetaan myös marin kielessä, mutta siellä se tarkoittakin kesää. Toinen vanha kevättä tarkoittanut sana touko on säilynyt suomen kielessä maaviljelijän keväisiä töitä tarkoittamassa ennen kaikkea yhdyssanoissa: toukokuu, toukotyöt.

Moni tuntee sanonnan ”kevät keikkuen tulevi”, ja sen ajatellaan usein viittaavan kevään hyppelehtivään, ei mitenkään suoraviivaiseen etenemiseen. Alkuperäinen merkitys liittyy kuitenkin ennen kaikkea karjaan. Kevätpuolella karjanrehu oli jo vähissä, ja karja saattoi olla talven jäljiltä hyvinkin heikossa kunnossa. Lumien sulettua navetasta ulos lasketut lehmät kulkivat siten monesti sananmukaisesti keikkuen ja hoippuen. Sanonta jatkuukin näin: ”suvi suuta vääristellen”.

Vastaaja: Klaas Ruppel


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången