Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Keskustella

Kysymys: Mistä tulee verbi keskustella?

Vastaus: Verbi keskustella pohjautuu vanhaan keski-sanaan. Kirjoitetussa kielessä verbiä käyttää ensi kerran Antti Keksi vuonna 1677 runossaan, joka kertoo jäiden lähdöstä Tornionjoesta. Ironisessa ja humoristisessa tulvivan Tornionjoen voimaa kuvaavassa runossa verbi keskustella on nykymerkityksessään. Ylitorniolla syntynyt Keksi oli tilallinen ja sotilas, joka kuitenkin mieluummin kierteli jokivarren taloissa esittämässä laulujaan. Hän oli ensimmäinen nimeltä tunnettu suomenkielinen kansanrunoilija, ja hän kirjoitti ainakin kaksi kalevalamittaista runoa.

Kului kuitenkin vielä aikaa ennen kuin verbi vakiintui yleisempään kielenkäyttöön, ja vielä 1800-luvullakin käytettiin sen sijaan esimerkiksi johdoksia keskustaa ja keskutella. Substantiivi keskustelu on vielä myöhäisempi: se on oppitekoinen ja sitä on luultavasti ensimmäisenä käyttänyt August Ahlqvist vuonna 1856.

Vastaaja: Kirsti Aapala

Hallan vihkiäisjuhla. Ulkomuseon intendentti Toini-Inkeri Kaukonen ja Hallan Heikkisiä keskustelussa. Seurasaaren ulkomuseo, Helsinki, 23.5.1965. Kuva: Alfred Kolehmainen. Museovirasto.
Toini-Inkeri Kaukonen ja Hallan Heikkisiä keskustelussa. Seurasaaren ulkomuseo, Helsinki, 23.5.1965. Kuva: Alfred Kolehmainen. Museovirasto.

Kielitoimiston sanakirja: keskustella
Suomen murteiden sanakirja: keskustella
Vanhan kirjasuomen sanakirja: keskustella