Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Keskiviikko

Kysymys: Nykyiset viikonpäivien nimet taitavat perustua latinan esikuviin, mutta entä keskiviikko?

Vastaus: Ruotsin onsdag ja vastaavat norjan, tanskan ja islannin keskiviikkoa tarkoittavat sanat noudattavat latinalaista esikuvaa dies Mercurii ’Merkuriuksen päivä’. Ilmausta lainattaessa jumala tosin vaihtui Merkuriuksesta Odiniin. Näin tapahtui myös alasaksan, hollannin ja englannin kohdalla; näissä kielissä skandinaavisen jumalan nimi alkaa tai alkoi aikoinaan konsonantilla (esimerkiksi englannin ᴡednesday).

Suomen keskiviikko on todennäköisesti käännöslaina muinaisruotsin sanasta, josta ei ole jäänyt jälkiä; tosin Edda-saagoissa esiintyy sana miðvikudagr (”keskiviikkopäivä”). Myös yläsaksan Mittwoch on muodostettu samaan tapaan kuin suomen sana. Saamen sana lienee lainattu suomesta: keskiviikko on pohjoissaameksi gaskavahkku. Viikon keskivaiheeseen viittaavat myös slaavilaisten kielten keskiviikon nimet, ja sieltä taholta on lainattu myös unkarin szerda.

Vastaaja: Klaas Ruppel


Keskiviikko ympyröity kalenterissa. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Keskiviikko on näppärästi juuri keskellä viikkoa. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Kielitoimiston sanakirja: keskiviikko

Suomen murteiden sanakirja: keskiviikko