Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Fakta ja fiktio

Kysymys: Fakta ja fiktio taitavat tulla latinasta?

Vastaus: Molemmat, fakta ja fiktio, pohjautuvat tosiaan latinan kieleen, ja ne ovat kulkeutuneet suomeen ruotsin kautta. Latinan facta ’tehdyt’ on facere-verbin partisiipin perfektin neutrin monikkomuoto; verbihän tarkoittaa tekemistä. Suomen sanassa faktat on siis kaksi monikon päätettä, ensin latinan ‑a ja sitten suomen ‑t.

Latinan substantiivi fictio ’kuvaus, muodostus, hahmottelu’ on johdettu latinan verbistä fingere, joka tarkoittaa muodostamista, muovailemista sekä olettamista, sepustamista ja lopulta valheellista väittämistäkin.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Poika esittelee puistotapahtumassa Karhupuistossa muovailemaansa saviastiaa. 1970-luku. Kuva: Simo Rista. Helsingin kaupunginmuseo.
Poika esittelee puistotapahtumassa Karhupuistossa muovailemaansa saviastiaa. 1970-luku. Kuva: Simo Rista. Helsingin kaupunginmuseo.

Kielitoimiston sanakirja: fakta, fiktio


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången