Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Erkkeri

Kysymys: Seinän ikkunallista uloketta tarkoittava erkkeri on erikoinen sana. Sitä ole ruotsissa eikä englannissa. Mistä se tulee?

Vastaus: Sanan erkkeri alkuperä onkin poikkeuksellinen. Nykysuomessa ei ole montakaan sanaa, jotka on lainattu tämän sanan lailla suoraan saksasta. Saksan Erker tarkoittaa samaa kuin suomen erkkeri, ja se tuli suomeen 1900-luvun alussa. Saksan kieleen sana on kulkeutunut jo keskiajalla ranskasta, jossa murteellinen sana arquiere tarkoittaa ampuma-aukkoa. Tämä ranskan sana puolestaan juontuu loppujen lopuksi latinan sanasta arcus, jonka merkitys on kaari.

Jos sana olisi lainautunut ruotsiinkin, se olisi varmasti hakusanana Ruotsin Akatemian sanakirjan (Svenska Akademiens ordbok) vuonna 1925 ilmestyneessä seitsemännessä niteessä, mutta se ei löydy siitä. Erkkeri on ruotsiksi burspråk, joka on lainaa alasaksasta. Alasaksan bursprake tarkoittaa niin ikään erkkeriä, mutta alun perin kuitenkin lakikokoelmaa, jota luettiin kansalle raatihuoneen erkkeriltä. Bur on porvari ja sprake kieli. Englannissa erkkeriä voidaan kutsua sanoilla oriel (sanan alkuperä on vähän epäselvä) tai bay, jolla on sama latinan kielen tausta kuin lahdelmaa tarkoittavalla sanalla.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Kielitoimiston sanakirja: erkkeri