Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Elektroniikka

Kysymys: Sana elektroniikka on nykyaikaa. Onko sanakin nuori?

Vastaus: Elektroniikka-sana on muodostettu sanasta elektroni ja siihen liitetystä kreikkalaisperäisestä päätteestä, joka näkyy monissa muissakin termeissä: aritmetiikka, erotiikka, keramiikka, tekniikka jne. Päätteen alkuperä on kreikan tékhnē, joka tarkoittaa taitoa ja taidetta. Elektroniikka on se ala, joka käyttää hyväksi elektronien ominaisuuksia. Sana elektroni palautuu niin ikään klassiseen kreikkaan, jossa ḗlektron tarkoittaa meripihkaa.

Kuinka meripihkasta päästään elektronisiin laitteisiin? Noin 2 500 vuotta sitten elänyt kreikkalainen filosofi Thales oli huomannut, että meripihkakappaleeseen syntyy jonkinlaista vetovoimaa sitä hangatessa. Kun staattinen sähkö eli hankaussähkö alkoi selvitä ilmiön syyksi 1800-luvun loppupuolella, negatiivisesti sähköistä alkeishiukkasta alettiin kutsua elektroniksi.

Lähde: Kalevi Koukkunen. Atomi ja missi. Vierassanojen etymologinen sanakirja. WSOY, 1990.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Kielitoimiston sanakirja: elektroni, elektroniikka


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången