Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Eläkeläinen

Kysymys: Mistä juontaa eläkeläinen?

Vastaus: Sanan pohjana on eläke, joka puolestaan on johdettu vanhasta elää-verbistä. Nykysuomen sanakirjan arkiston tietojen mukaan sanaa eläkeläinen on käytetty eläkkeellä olevasta henkilöstä ensimmäisen kerran kirjallisesti vuonna 1915. 1930-luvulla sana on jo yleistynyt. Sana lienee otettu käyttöön samoihin aikoihin, kun luotiin pohjaa nykyiselle eläkejärjestelmälle. Tarvittiin neutraali ilmaisu työelämästä pois jääneelle.

Sana eläke mainitaan nykymerkityksisenä ensi kerran vuonna 1840. Kangasniemeltä kotoisin ollut Reinhold von Becker lienee tuonut sanan savolaismurteista kirjakieleen siihen asti käytettyjen ruotsalaisperäisten pensionin ja syytingin sijaan. Murteissa eläke tai elake on tarkoittanut paitsi elatusmaksua ja ylläpitoa myös esimerkiksi konkreettisia elintarpeita ja ravintoa. Lehmäkin voitiin ”antaa eläkkeelle”, toisen hoidettavaksi, ja hoitaja sai palkakseen lehmän antaman tuoton.

Vastaaja: Kirsti Aapala


Kielitoimiston sanakirja: eläkeläinen