Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Eduskunta

Kysymys: Suomessa on eduskunta eikä parlamentti niin kuin monessa muussa maassa ja kielessä. Miten ja milloin näin kävi?

Vastaus: Sanasta eduskunta on ensimmäinen maininta kirjallisuudessa vuodelta 1853. Daniel Europaeus selittää silloin ilmestyneessä ruotsalais-suomalaisessa sanakirjassaan, että församling af en nations representanter on suomeksi edus-kunta. Eduskuntauudistuksen yhteydessä sana lienee tullut yleiseen käyttöön runsaat 100 vuotta sitten. Vielä 1950-luvulle asti puhuttiin myös ulkomaiden parlamenteista eduskuntina; nykyään vain Suomen kansanedustuslaitos on eduskunta, muut ovat parlamentteja.

Sana eduskunta on muodostettu muita kunta-loppuisia sanoja muistuttavalla tavalla (vrt. ammattikunta, henkilökunta, perhekunta, venekunta). Alkuosan edus- voidaan ajatella olevan lyhennelmä sanasta edustus tai edustaja, mihin viittaa 1800-luvun lopussa kirjattu variantti edustuskunta.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Eduskuntatalo 1934. Kuva: Aarne Pietinen Oy. Helsingin kaupunginmuseo.
Eduskuntatalo 1934. Kuva: Aarne Pietinen Oy. Helsingin kaupunginmuseo.

Kielitoimiston sanakirja: eduskunta