Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Baari

Kysymys: Sana baari tuntuu kotoisalta, mutta se lienee kuitenkin lainaa?

Vastaus: Baari on Suomessa nykyään tarjoilupaikka. Baarista saa sekä alkoholittomia että alkoholipitoisia juomia. Baari voi olla myös kahvila, jossa tarjoillaan jäätelöä, ruokaakin. Jopa mikä tahansa pieni myymälä voidaan nimetä baariksi. Kielitoimiston sanakirja mainitsee esimerkkinä sukkabaarin.

Sana baari on tullut suomeen ruotsista, jossa bar on alkoholijuomien anniskelupaikka tai itsepalveluravintola. Sinne se on saatu englannin kielestä, jossa sanaa bar käytti ensi kertaa merkityksessä ’tiski, myyntipöytä’ kirjailija Robert Greene vuonna 1592. Kirjailija laajensi näin sanan merkityskenttää, sillä sitä ennen bar oli tarkoittanut lähinnä erilaisia tankoja, tankomaisia esineitä, aidakkeita tai kaiteella erotettuja alueita. Englannissakin sana bar on lainaa: se on kulkeutunut sinne muinaisranskan kautta latinasta, jossa barra on ’poikkipiena, puomi’.

Vastaaja: Klaas Ruppel


Lähde: Kalevi Koukkunen: Atomi ja missi. Vierassanojen etymologinen sanakirja. WSOY, 1990.

Lue myös: Marjatta Vilkamaa-Viitala: Vieraita kieliä sanojen takana (Kielikello, 2/2005)


Kielitoimiston sanakirja: baari