Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Avaruussukkula

Kysymys: Miten kutojan sukkula pääsi avaruuteen?

Vastaus: Ensimmäinen avaruussukkula, joka lensi ilmakehän ulkopuolelle eli avaruuteen, oli NASAn 12. huhtikuuta 1981 Kennedyn avaruuskeskuksesta matkalle lähettämä Columbia. Suomenkielistä termiä avaruussukkula on käytetty jo 1980-luvun alusta asti. Termi on sanatarkka käännös englannin ilmaisusta Space Shuttle.

Nimitys perustuu siihen, että näiden alusten oli tarkoitus kutojan kangaspuissa liikkuvan sukkulan tapaan lentää edestakaisin Maan ja sitä avaruudessa kiertävien avaruusasemien väliä. Sukkula-sanan käyttöä uudessa kuvaannollisessa merkityksessä edesauttoi varmasti se, että jo 1970-luvulla oli alettu käyttää verbiä sukkuloida tiheään tapahtuvasta matkustamisesta edestakaisin, etenkin työmatkalaisten matkoista kodin ja työpaikan välissä.

Sana avaruus on johdettu avara-sanasta, joka puolestaan kuuluu yhteen sanojen avata, avain, avanto ja auki, aukko kanssa. Sukkulaa sen sijaan on arveltu mahdolliseksi lainaksi slaavilaiselta taholta. Sukkula on se suikea väline, jolla kuljetetaan kudetta kangasta kudottaessa.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Kielitoimiston sanakirja: avaruus, avaruussukkula, sukkula