Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Astronautti ja kosmonautti

Kysymys: Mikä ero on astronautilla ja kosmonautilla?

Vastaus: Kreikkalaisen mytologian mukaan maailma syntyi, kun kaaoksesta eli epäjärjestyksestä syntyi kosmos. Klassisessa kreikassa kósmos tarkoittaa järjestystä sekä universumia ja maailmaa. Avaruudessa on tähtiä; kreikan kielessä tähti on ástron. 

Astronautti- ja kosmonautti-sanojen jälkiosatkin ovat kreikkaa. Merenkävijä, merimies on kreikaksi naútēs, joka puolestaan on johdos kreikan sanasta naũs ’alus, laiva’.

Sanatarkasti astronautti matkaa tähtiin, kosmonautti avaruuteen, mutta käytännössä sanat tarkoittavat kuitenkin samaa, avaruusmatkailijaa.

Kreikan laivaa tarkoittavaan sanaan perustuu myös nimi, jonka Jules Verne antoi tieteisromaanissaan kapteeni Nemon sukellusveneelle: Nautilus. Niin avaruudessa, vesillä kuin maallakin pitää navigoida tullakseen perille. Sana navigointi johtaa loppujen lopuksi kreikan naũs-sanan latinalaiseen vastineeseen navis.

Vastaaja: Klaas Ruppel

Juri Gagarin tervehtii yleisöä Tampereella 1961. Kuva: Kauko Sihlman. Museokeskus Vapriikki.
Neuvostoliiton kosmonautti Juri Gagarin tervehtii suomalaisia Tampereella 1961. Kuva: Kauko Sihlman. Museokeskus Vapriikki.

Kielitoimiston sanakirja: astronautti, kosmonautti