Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Syvän vastakohta

Kysymys: Taloyhtiömme on kärsinyt eräästä suomen kielen puutteesta jo pitkän aikaa. Tämä puute on häirinnyt elämäämme (remontin keskellä) päivittäin. Eikö suomen kielessä tosiaan ole sanaa, joka tarkoittaa syvän vastakohtaa? Kyse ei ole veden syvyydestä vaan esim. hyllyjen syvyydestä. Hyllyissä on korkeus, leveys ja syvyys. Korkean vastakohta on matala, leveän vastakohta on kapea. Mikä on syvän vastakohta?

Vastaus: Syvä-sanan vastakohta on itse asiassa monia askarruttanut kysymys. Internetistä löytyy asiasta useampiakin keskusteluja eri keskustelupalstoilta.

Ilmeisesti on niin, ettei yleispätevää vastakohtaa ole. Jos puhutaan istuimista, käytetään usein sanaa lyhyt: autossa tai sohvassa voi olla lyhyt istuinosa. Litteä sopii syvän vastakohdaksi, jos puheena oleva esine on muodoltaan laakea; silloin esineen syvyys samastetaan sen paksuuteen. Puhutaan vaikkapa litteistä näytöistä.

Kaapeista puheen ollen kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei istu ongelmitta. Käytännössä yleisintä on puhua negaation kautta, ts. tyyliin ”tämä kaappi ei ole tarpeeksi syvä”. Jonkin verran käytetään myös apusanaa ”syvyyssuunnassa”: ”syvyyssuunnassa kapea”, ”vie syvyyssuunnassa vain vähän tilaa” tms.


Hylly. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Onko tämä hylly syvä vai ei? Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.