Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Reivata

Kysymys: Kielitoimiston sanakirjassa on reivata-sanan kohdalla esimerkki ”Reivata [paremmin: muuttaa] kurssia”. Reivaaminenhan ei kuitenkaan muuta kurssia vaan pienentää purjeita, kuten Kielitoimiston sanakirjassakin selitetään: ”vähentää purjepintaa esim. käärimällä osa purjeesta kokoon”. Onko sanan virheellinen käyttö hyväksytty, kun se esitetään sanakirjassa?

Vastaus: Kielitoimiston sanakirja ei ole ”hyväksyttyjen” sanojen ja fraasien luettelo, vaan pyrimme selittämään yleisessä käytössä olevat ilmaukset edustivatpa ne mitä tyylilajia hyvänsä. Paremmin-ohje neuvoo, miten jokin asia voidaan sanoa kielellisesti huolitellummin.

Tässä tapauksessa neuvotaan, että jos kyse on todella kurssin muuttamisesta, on parempi sanoa ”muuttaa kurssia” kuin ”reivata kurssia”. Jos jokin sanan käyttötapa on kielessä tavallinen, se otetaan sanakirjassa huomioon, vaikka se perustuisi väärinkäsitykseen.