Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Rautatie ja junarata

Kysymys: Olen oppinut aikanaan, että junat kulkevat rautatiellä. Kuitenkin nykyään jopa uutisissa käytetään sanaa junarata. Onko junarata jo hyväksytty käyttöön kirjakielessä?

Vastaus: Rautatie on edelleen oikea termi. Samassa tai osittain samassa merkityksessä on käytetty vanhastaan sanaa rata (sen mainitsee jo vanha Nykysuomen sanakirjakin).

Viime vuosina on alettu käyttää tästä radasta myös sanaa junarata, ehkä siksi, että rata-sanalla on monia merkityksiä ja on kaivattu täsmennystä. On sellaisia yhteyksiä, joissa sana junarata voi tuntua tarpeelliselta. Jos sanotaan, että ”He lähtivät kävelemään junarataa pitkin”, siihen ei tuntuisi ehkä yhtä hyvin sopivan ”rautatietä pitkin”. Myös pelkkä ”rataa pitkin” voisi tuntua epäselvältä, jos radasta ja rautatiestä ei ole puhuttu edellä.

Junarata on siis joissakin yhteyksissä mahdollinen ja tarpeellinenkin sana. Mutta se ei sovi kaikkiin yhteyksiin rautatien sijaan eikä ole sen varsinainen synonyymi.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången