Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Meta-sanat

Kysymys: Mistä löytäisin esimerkein varustettuja määritelmiä meta-alkuisille sanoille kuten metamalli, metataso, metakieli jne.?

Vastaus: Hyviä lähteitä määritelmille ilman esimerkkejä ovat sivistyssanakirjat, mutta Kielitoimiston sanakirjasta voi etsiä kaikki meta-alkuiset sanat määritelmineen ja esimerkkeineen. Haku tehdään kirjoittamalla hakukenttään meta*. Hakutuloksiin tulee kuitenkin muitakin kuin odotetun laisia osumia, koska esimerkiksi sana metalli alkaa samoin kirjaimin.

Tuloslistaa selaamalla löytyy muun muassa hakusana metatieto, jolle on annettu määritelmä ’tieto joka kuvaa jtak toista tietoa’. Sana-artikkelin lopussa on lisäksi esimerkki sanan käyttöyhteydestä: Päivämäärä, valotusaika ym. valokuvan metatiedot.

Meta-alkuisista sanoista on myös kirjoitettu Kielikello-lehden (1/2017) artikkelissa Metasoppaa, joka on vapaasti luettavissa osoitteessa www.kielikello.fi. Silja Pirkolan jutussa kerrotaan, että meta-etuliite on itse asiassa vanha ja monimerkityksinen, vaikka se tuntuukin nykyisin erityisen muodikkaalta.

Kielitoimiston sanakirja
Metasoppaa (Silja Pirkola, Kielikello 1/2017)