Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mandolinisti vai mandoliinisti?

Kysymys: En löytänyt Kielitoimiston sanakirjasta apua ongelmaani: kumpi on oikein, mandolinisti vai mandoliinisti? Soittimen nimihän on mandoliini eikä mandolini. Kiertoilmaisuja voi tietysti käyttää eli kirjoittaa mandoliinin soittajasta, mutta olisi hauska tietää, kumpi vaihtoehdoista on parempi.

Vastaus: Ison suomen kieliopin mukaan vierasperäisissä sanoissa vokaalien pituuksissa esiintyy vaihtelua: esim. aktiivinenaktivisti, meediomeditaatio jne. Vierasperäisistä -iini-loppuisista sanoista muodostetuissa -sti-loppuisissa sanoissa on säännönmukaisesti vain yksi i. Kielitoimiston sanakirjassa haulla *inisti saa esim. osuman nikotinisti (joka on johdettu sanasta nikotiini), mutta haulla *iinisti ei tule yhtään osumaa.

Nettihakujen puolesta molemmat muodot, mandoliinisti ja mandolinisti, näyttävät olevan tasaveroisessa käytössä. Mutta suosituksen mukainen muoto on siis mandolinisti.

Ison suomen kieliopin verkkoversio