Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mandolinisti vai mandoliinisti?

Kysymys: En löytänyt Kielitoimiston sanakirjasta apua ongelmaani: kumpi on oikein, mandolinisti vai mandoliinisti? Soittimen nimihän on mandoliini eikä mandolini. Kiertoilmaisuja voi tietysti käyttää eli kirjoittaa mandoliinin soittajasta, mutta olisi hauska tietää, kumpi vaihtoehdoista on parempi.

Vastaus: Ison suomen kieliopin mukaan vierasperäisissä sanoissa vokaalien pituuksissa esiintyy vaihtelua: esim. aktiivinenaktivisti, meediomeditaatio jne. Vierasperäisistä -iini-loppuisista sanoista muodostetuissa -sti-loppuisissa sanoissa on säännönmukaisesti vain yksi i. Kielitoimiston sanakirjassa haulla *inisti saa esim. osuman nikotinisti (joka on johdettu sanasta nikotiini), mutta haulla *iinisti ei tule yhtään osumaa.

Nettihakujen puolesta molemmat muodot, mandoliinisti ja mandolinisti, näyttävät olevan tasaveroisessa käytössä. Mutta suosituksen mukainen muoto on siis mandolinisti.

Ison suomen kieliopin verkkoversio


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången