Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Miten taipuu sana jätti?

Kysymys: Kielitoimiston sanakirjassa on näytetty vain osa sijamuodoista. Mikä on monikon inessiivi sanasta jätti ja miten se muodostetaan näytettyjen sijamuotojen pohjalta? Miksi sanoista ei esitetä taivutusta kaikissa sijamuodoissa?

Vastaus: Kielitoimiston sanakirjan mallitaivutukseen on valittu ne muodot, joista yleensä herää eniten kysymyksiä (esimerkiksi mitkä kaikki monikon genetiivit ovat mahdollisia monitavuisista sanoista).

Monikon inessiivi sanasta jätti on jäteissä. Muodon johtaminen annetuista muodoista ei ole mitenkään suoraviivaista: muodoista käy ilmi, että tt on astevaihtelussa t:n kanssa (esim. jätti : jätin) ja että monikon muodoissa vartalon loppuun tulee yleensä (mutta ei monikon genetiivissä) e (esim. jätte-jä). Näiden yhteisvaikutuksesta syntyy muoto jäteissä.

Äidinkieliset puhujat muodostavat taivutusmuodot yleensä kielikorvansa varassa, mutta suomenoppijoita varten olisi varmasti syytä lisätä jokin tavallinen, yksinäis-t:llinen monikkomuoto malliksi. Se, missä vaiheessa taivutusmalleja päästään uudistamaan, ei ole kuitenkaan vielä tiedossa. Kaikkia muotoja tuskin tullaan kirjaamaan esille, koska niitä on varsin paljon.