Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mistä tulee etunimi Sylvia?

Sylvia on yhdistetty usein Silviaan, joka on latinankielisen Silviuksen sisarnimi. Nimien taustalla on latinan silva, joka tarkoittaa ’metsää’. Jumalaistarustossa Rhea Silvian kerrotaan olleen Rooman perustajien, Romuluksen ja Remuksen, äiti. Toisaalta Sylvia on myös kerttulintujen tieteellinen suvun nimi, mikä näkyy tutussa Sylvian joululaulussa.

Sylvian, Sylvin ja Silvan nimipäivää vietetään meillä 8. elokuuta. Ruotsissa Silvian ja Sylvian nimipäivää, myös kuningattaren nimipäivää, juhlitaan samana päivänä. Sylvia on ollut erityisen suosittu Suomessa jälkimmäisenä etunimenä 1910–1920. Ajan muotinimi otettiin ensimmäisen kerran Suomen almanakkaan vuonna 1908.

Nimipäivät © Yliopiston almanakkatoimisto


Sylvia borin, lehtokerttu. Wilhelm von Wright, Svenska fåglar, efter naturen och på sten ritade, 2. painos. Lähde: Wikimedia Commons.
Lehtokerttu, Sylvia borin, Wilhelm von Wright.

Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången