Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mistä tulee Pääsiäissaaren nimi?

Chilelle kuuluva Pääsiäissaari, Rapa Nui, sijaitsee Tyynessämeressä. Hollantilainen merenkulkija Jacob Roggeveen nousi maihin saaressa toisena pääsiäispäivänä 1722 ja antoi sille nimen Paasch Eyland (nykyhollanniksi Paaseiland), jonka käännöksiä monet muunkieliset nimet ovat. Englanniksi saari on Easter Island, espanjaksi Isla de Pascua. (Kerkko Hakulinen, Paikannimet 2006.)

Suomen ainoa Nimiarkiston kokoelmiin muistiin merkitty Pääsiäissaari on Saimaassa Joutsenossa (nyk. Lappeenrantaa). Nimen syntyä ei ole selitetty.

Suomessa on muutenkin vain vähän Pääsiäis-alkuisia paikannimiä ja ainoastaan muutamista niistä tiedetään nimen tausta. Kiteen Kesälahdella on tila Pääsiäismäki. Sen pohjoispuolella on mäki, jossa on ”piäsiisnä aena pälävii”. Alavudella on Pääsiäiskallio, jossa on poltettu pääsiäisvalkeita.

Pääsiäisvalkeiden tai -kokkojen polttaminen on ollut perinteisesti tapana juuri Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Valkeilla on karkotettu noitia ja trulleja mutta myös turvattu kesän satoa ja karjan hyvinvointia.


Pääsiäiskokolla Ähtärissä 1968. Kuva Pekka Kyytinen. Museovirasto.
Pääsiäiskokolla Ähtärissä 1968.