Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Etunimet Niilo, Niko, Niki, Nikolai, Niklas

Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta viettävät nimipäiväänsä nykyään Niilo, Niko, Niki, Nikolai ja Niklas. Nimien taustalla on keskiaikainen kristillinen suosikkinimi Nikolaus (almanakassa vuoteen 1851). Kansan kielessä tunnettiin tästä nimestä jo 1300-luvun Suomessa asu Nikki. Paljon myöhemmin suosioon nousi Niilo. Viime aikoina yleisimpiä asuja ovat olleet Niko ja Niklas. Viimeisimpänä almanakkaan on otettu Niki vuonna 2010.

Joulukuun kuudes on vanhastaan ollut 300-luvulla eläneen Myran kaupungin piispan Pyhän Nikolauksen muistopäivä. Suomessa Pyhä Nikolaus oli metsälintujen suojelija, metsänjumala. Häntä on pidetty myös merenkulkijoitten suojeluspyhimyksenä. Nikolaus on hyväntekijä myös lahjoja jakelevana Santa Clausina eli joulupukkina.

Nimipäivät © Yliopiston almanakkatoimisto

Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången