Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mistä tulee etunimi Matilda?

Matilda tulee esikrilliseltä ajalta säilyneestä germaanisesta naisennimestä, jonka nimenosat tarkoittavat ikivanhoja keinoja saavuttaa kunniaa: ’voimaa’ ja ’taistelua’. Pyhä Mathilde oli saksalaisen kuningas Henrik I:n puoliso, joka tunnettiin perustamistaan luostareista, hyväntekeväisyydestä ja viisaudestaan.

Kirjoitusasu Matilda esiintyy virallisessa almanakassa ensimmäisen kerran vuonna 1792, ja Mathilda hieman eri asuisina variantteina jo aiemmin. Vuonna 1950 maaliskuun 14. päivän kohdalle lisättiin myös Matildan lyhentymä Tilda. Kuten monet muut vierasperäiset etunimet tai näistä nimistä suomalaistetut asut, myös Matilda oli suosittu 1800-luvun loppupuolella, ja jälkimmäisenä etunimenä vielä 1900-luvun alussakin. Noin sata vuotta myöhemmin nimen suosiossa on nähtävissä uutta nousua.

Nimipäivät © Yliopiston almanakkatoimisto


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången