Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mitä tarkoittaa Nastolassa sijaitsevan lammen nimi Lapakisto?

Nimiarkiston 1900-luvulla kerättyihin paikannimikokoelmiin on saatu talteen tieto muutamasta Lapakisto-nimisestä paikasta Suomessa: Kuusankoskella metsä ja peltoalue, Sippolassa maa-alue, Valkealassa niitty tai pelto ja Nastolassa suolampi. Minkään nimen yhteydessä ei suoraan selitetä, mistä nimi on peräisin eli mikä sen tausta on, mutta paikkojen maaperää on luonnehdittu saviseksi (Sippola) tai märäksi (Valkeala) ja Nastolan lampi sijaitsee suolla.

Paikannimikokoelmien yhteydessä on tietoja myös maastoon viittaavista sanoista. Lapinjärvellä sanan lapakisto tai lapakka kerrotaan tarkoittavan huonoa paikkaa, esimerkiksi vetistä peltoa tai rämeikköä. Myös Suomen murteiden sanakirjan mukaan sana lapakisto tarkoittaa vesaikkoa ja ryteikköä (tiedot Lapinjärveltä ja Anjalasta). Sana lapakka tarkoittaa Iitissä alavaa rantamaata.

Näiden tietojen pohjalta voidaan ajatella, että Nastolan Lapakistokin on saanut nimensä märän tai huonokulkuisen rantansa vuoksi.

Sana lapakisto Suomen murteiden sanakirjassa