Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Ketvel- ja Ketvele-nimet

Taipalsaarella on saari nimeltään Kuivaketvele. Suomalaisessa paikannimikirjassa kuvaillaan saaren kangasmaastoa kuivaksi, mikä selittänee nimen alkuosan. Saaren pohjoispäässä on kannas, joka yhdisti saaren aiemmin viereiseen Kuivisaareen. Loppuosa ketvele viittaakin ilmeisesti kannakseen. Murresana ketvel ja sen rinnakkainen muoto ketvele tarkoittavat Taipalsaarella ’vesien välistä kapeaa maakaistaa, kannasta’ (2007, Laila Lehikoisen artikkeli).

Suomen Ketvel- ja Ketvele-nimet keskittyvät pääosin savolaismurteiden alueelle. Eteläisimmät nimet sijoittuvat Lemin seudun välimurteiden alueelle Taipalsaarelle, kuten Kerketvele, Ketvele, Kotaketvele, Kurenketvel, Saikaiketvel, Saviketvele ja Suoketvele. Ketvel tai ketvele voi tarkoittaa Etelä-Savossa, Pohjois-Savon eteläosassa, eteläisessä Keski-Suomessa ja karjalaismurteissa kannaksen lisäksi myös ’mätäsjonoa suossa’ tai ’niemen kaulaa’, ja laajemminkin itämurteissa muodoltaan ’kapeaa’ tai ’pitkänomaista’.

ketvel Suomen murteiden sanakirjassa


Ketvele Korpilahdella. Maanmittauslaitoksen maastotietokanta 2018.
Ketvele Korpilahden Maa-Kuivasen lounaispäässä. Maanmittauslaitos 2018.

Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången