Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Ketvel- ja Ketvele-nimet

Taipalsaarella on saari nimeltään Kuivaketvele. Suomalaisessa paikannimikirjassa kuvaillaan saaren kangasmaastoa kuivaksi, mikä selittänee nimen alkuosan. Saaren pohjoispäässä on kannas, joka yhdisti saaren aiemmin viereiseen Kuivisaareen. Loppuosa ketvele viittaakin ilmeisesti kannakseen. Murresana ketvel ja sen rinnakkainen muoto ketvele tarkoittavat Taipalsaarella ’vesien välistä kapeaa maakaistaa, kannasta’ (2007, Laila Lehikoisen artikkeli).

Suomen Ketvel- ja Ketvele-nimet keskittyvät pääosin savolaismurteiden alueelle. Eteläisimmät nimet sijoittuvat Lemin seudun välimurteiden alueelle Taipalsaarelle, kuten Kerketvele, Ketvele, Kotaketvele, Kurenketvel, Saikaiketvel, Saviketvele ja Suoketvele. Ketvel tai ketvele voi tarkoittaa Etelä-Savossa, Pohjois-Savon eteläosassa, eteläisessä Keski-Suomessa ja karjalaismurteissa kannaksen lisäksi myös ’mätäsjonoa suossa’ tai ’niemen kaulaa’, ja laajemminkin itämurteissa muodoltaan ’kapeaa’ tai ’pitkänomaista’.

ketvel Suomen murteiden sanakirjassa


Ketvele Korpilahdella. Maanmittauslaitoksen maastotietokanta 2018.
Ketvele Korpilahden Maa-Kuivasen lounaispäässä. Maanmittauslaitos 2018.